Pecah Berita ...
Loading...

Petanda di Sebalik Air Mani


Lelaki sungguh prihatin dengan organ seksual mereka. Berikutan sikap semula jadi itu, mereka mudah berasa bimbang apabila mendapati organ seksual berbeza berbanding sebelumnya.
Antara yang kerap diper soalkan ialah mengenai warna air mani. Mereka akan berpendapat setiap kali berlaku perubahan pada warna cecair mengandungi sperma itu bermakna mereka sudah dijangkiti penyakit kelamin. Bagaimanapun, tidak semua perubahan air mani mempunyai kaitan dengan penyakit seks.

Di dalam dunia perubatan sakit tuan, warna air mani tertakluk kepada cecair yang banyak keluar daripada pundi yang terbabit menghasilkan air mani.
Seseorang lelaki akan menghasilkan antara dua hingga enam mililiter (ml) air mani setiap kali ejakulasi. Warna sebenar air mani adalah putih kelabu( whitish grey) dan likat. Bagaimanapun, bentuk, kepekatan dan warna air mani bergantung kepada frekuensi seseorang mengalami ejakulasi, diet yang diambil dan keadaan kesihatan secara umum.
Jika ia berwarna kekuningan, kemung kinan besar banyak cairan keluar daripada pundi seminal dan jika ia kelihatan kelabu putih, itu bermakna banyak cecair datang daripada pundi prostat.
Jika warna kelihatan ‘koko’ pula, ia menunjukkan ada kandungan darah dalam air mani dan mungkin petanda jangkitan dalam pundi prostat. Kadangkala air mani kekuningan menjadi petanda jangkitan kepada pundi prostat.
Bagaimanapun, semua perkara di atas perlu mendapat kepastian dan tidak sekadar melihat perubahan yang berlaku. Sebaiknya bertemu dan menjalani rawatan doktor untuk kepastian. Ini kerana, tidak semua penyakit kelamin berasaskan seks, sebaliknya boleh berlaku disebabkan kerosakan kepada beberapa pundi yang penting di dalam dunia seksualiti lelaki.

Cara Tingkat Air Mani
Terdapat 8 cara yang dapat membantu meningkatkan isi padu air mani, antaranya :
1. Jangan kerap bersetubuh kerana lebih kerap anda mencapai ejakulasi, isi padu air mani makin berkurangan dan cair. Jika ejakulasi selang tiga hari, air mani lebih mantap.
2. Elak tabiat merokok dan minum minuman keras. Kedua-dua perkara itu meren dahkan tahap hormon testosteron yang mustahak untuk fungsi optimum pundi yang menghasilkan air mani.
3. Makan makanan berkhasiat yang mengandungi kurang lemak, tinggi khasiat protein, sayur-sayuran dan kekacang. Semua itu sesuai untuk kesihatan sperma dan kandungan air mani. Kurang kan makanan pedas dan berempah.
4. Elakkan buah zakar terdedah kepada kepanasan. Kepanasan menjejaskan kilang sperma. Pakai seluar dalam longgar seperti seluar pendek ‘boxer’ dan elak sauna atau merendam badan dalam air panas.
5. Kurangkan berat badan jika didapati meningkat. Peningkatan lemak perut mengganggu kestabilan hormon testos teron.
6. Belajar mengurus tahap tekanan secara positif melalui yoga kerana tekanan memberi kesan negatif kepada kesihatan badan.
7. Makan makanan tambahan dan herba yang dapat membantu meningkatkan isi padu air mani dan bilangan sperma. Kekacang membantu meningkatkan sperma, zink dapat memantapkan kilang sperma.
8. Lakukan hubungan seksual sebelah pagi atau petang kerana ketika itu mudah mengalami pemanasan yang dapat membina kecergasan pundi yang menghasilkan air mani. Jika seks dilakukan sebelah malam, tahap keaktifan badan menurun dan rangsangan kurang, men jadikan pengeluaran air mani juga kurang.

Web Counter  Jumlah Paparan
 
Toggle Footer